Home » духовні вправи » Духовні Вправи за методом св. Ігнатія з Лойоли

Духовні Вправи за методом св. Ігнатія з Лойоли

   Згромадження “Воплоченого Слова” в особливий спосіб дуже часто практикує духовний провід саме за цими вправами, оскільки вони є одними з найкращих зразків вдосконалення в християнській духовності.

Що таке Духовні Вправи?

На це питання відповідає нам сам св. Ігнатій з Лойоли:

   Отже, в Духових Вправах маємо справжню «школу молитви», оскільки в них душа випробовує всі способи духовного з’єднання з Богом, вживані святими всіх часів. Тому вони є чимось більшим, ніж прості ре колекції: оозпорядок є дуже насичений науками, конференціями, розважаннями, нічними чуваннями та іншими духовними вправами.

У тиші з Богом…

 молитва  Святі Отці вибрали тишу пустині, аби втекти від суєти світу та почути милий голос Духа. Тому, наслідуючи їх, Духовні Вправи проводяться в повному мовчанні учасників, за проводом наук отця-проповідника, бо коли Бог промовляє, то душа мовчить.

   Прості хлопці та дівчата, чоловіки та жінки мають нагоду протягом п’яти днів проживати у монастирі, слухати Боже слово та духовно вправлятися в постійному мовчанні та розважаннях. Отці протягом всіх днів сповідають, виголошують науки та проводять духовні бесіди.

Ціль

   Ціль Ігнатіївських Вправ є подвійна: як лицева та задня сторона однієї і тієї самої медалі:

а) “щоб перемогти себе самого”,

б) “впорядкувати своє життя, не визначаючись через якесь невпорядковане прив’язання”.

   Є дві головні цілі, серед яких, онтологічно розглядаючи, головне місце займає “впорядкувати своє життя” і другорядне “перемогти себе самого”; і, розглядаючи хронологічно, головна є “перемогти себе самого” і другорядна “впорядкувати життя”. Ці цілі не є що інше, як цілі євангельські : “відречися себе самого…” (Мт 16, 24) і “наверніться…” (Мт 3,2; 4,17; Мк 1,15; Дії 2,38; 3,19).

   Недарма Іван Павло ІІ проголосив, що “для більшої слави Бога і для спасіння душ, доброта Творця, у своєму дивовижному плані, уділила Церкві особливу допомогу через святого Ігнатія з Лойоли з необмеженим розвитком Духовних Вправ”.

Метод Духовних Вправ у східній духовності

духовність   За словами о. Карлоса Буели, ВС, засновника нашого Згромадження, Духовні Вправи досконало адаптуються в східній християнській духовності, оскільки основою всякої духовності – про що йдеться в розважанні «Принцип та Фундамент» – є одне і те саме: «Людина сотворена, щоб славити, поклонятися і служити Господу Богу нашому, і через це спасти свою душу…». Це найбільше навчання Духовних Вправ.

   Користуючись невичерпною духовною спадщиною славних Отців Церкви, надаємо методу Вправ притаманну рису слов’янського християнства. Їх зміст – пізнання Ісуса Христа, щоб краще Його наслідувати і глибше Його любити. Або, як каже сам св. Ігнатій: «відновити знищене, утвердити відновлене, виконати утверджене». Адже життя Ісуса Христа, над яким розмірковуватимемо та споглядатимемо, має віддзеркалюватися в нашому житті.

Де і коли вони відбуваються?
Тричі на рік, переважно у січні, травні та серпні, в наших монастирях проводяться Духовні Вправи для мирян: провідують отці Воплоченого Слова, а Сестри допомагають в організації.

   Радиться пройти Духовні Вправи раз у рік або перед прийняттям великих рішень у своєму житті, як наприклад, перед Тайною Подружжя чи Священства, перед вступом в університет чи на нову роботу, або щоб вирішити питання свого покликання (читати: “Покликання” >>>). Безсумнівно, Духовні Вправи завжди піднімають наше духовне життя.

   За волею Римського Престолу уділяється повний відпуст тим, хто бере повну участь у Духовних Вправах, при закінченні котрих потрібно помолитися в наміренні Святішого Отця, і відтак священик уділяє святий відпуст.

 

Наступні заходи

Тлумачний словник

сайт про Папу Франциска

Відвідування сайту

  • 28Reads today:
  • 40Reads yesterday:
  • 415Reads last week:
  • 32677Total visitors:
  • 16Visitors today:
  • 245Visitors last week: